Főoldal Építőanyag Épületgépészet Fürdőszoba-szaniter

Panelfűtés korszerüsítés a Mofémtől

2009.09.22. 14:17
Panelfűtés korszerüsítés a Mofémtől

Mit tehet a lakóközösség annak érdekében, hogy a lehető legkevesebbet fizesse a távfűtésért? - Panelfűtés korszerűsítési megoldások a Mofémtől.

Mit tehet a lakóközösség annak érdekében, hogy a lehető legkevesebbet fizesse a távfűtésért? - Panelfűtés korszerűsítési megoldások a Mofémtől.
Költséghatékony, gyors, hegesztés és menetvágás nélkül kivitelezhető átalakítás.
  • Egycsöves átfolyós rendszerekhez Mofém átkötőszakasz szett 
  • Egycsöves átkötős rendszerek esetében forradalmian új költségkímélő megoldás: Amennyiben a szelepház állapota megengedi a szelepház eltávolítása  nélkül felsőrészcserével termosztatikussá alakítható a radiátorszelep. Amennyiben a szelepház állapota miatt szelepet kell cserélni akkor az a szelep jelenti a megoldást, melynek beépítési mérete megegyezik a 70-es, 80-as években széleskörűen alkalmazott Mofém Ideál szelepekével.  
 

Magyarországon nagyságrendileg 600 ezer távfűtéses panellakás van melyek a 60-as évek elejétől, szovjet házgyári technológia átvételével kezdtek építeni. A gépészeti tervezés színvonala a kornak nagyjából megfelelt, de a rendelkezésre álló olcsó energia miatt a gazdaságossági és szabályozhatósági szempontok teljesen háttérbe szorultak. Jellemzően két radiátor bekötési mód terjedt el:

  • Egycsöves átfolyós rendszer (1970 - 1987-ig) kb. 40-45%
  • Egycsöves átkötőszakaszos rendszer (1981 után) 20-25%

Egycsöves átfolyós rendszer.

Leginkább ezek a rendszerek szorulnak átalakításra. A különböző emeletek radiátorai sorba vannak
kötve, gyakorlatilag szabályozási lehetőség nincs (radiátor szelep nincs is felszerelve) mert ha valamelyik radiátort lezárjuk, a keringés leáll az egész strangon.

A fűtési rendszereket egycsöves, átkötőszakaszossá kell átalakítani. Minden fűtőtesthez átkötőszakaszt és termosztatikus radiátorszelepet kell beépíteni, amit ki kell egészíteni a radiátoronkénti költségmegosztó felszerelésével. Általában a radiátorok cseréjére nincs szükség, ha csak az állapotuk azt indokolttá nem teszi. Az átkötő szakasz beépítése történhet acél cső behegesztésével, de a hegesztő készülék a lakásban történő megjelenésének sem a szerelő sem a lakó nem örül. A MOFÉM ZRt. bizonyos bekötési módozathoz a hegesztést, menetvágást kiváltó, gyorsan és könnyen szerelhető javító csomagokat fejlesztett ki. A gyártó által megadott éretre levágott acélcső végekre az átkötő szett beépíthető. Az összekötő csőszakaszt, ami anyagát tekintve ötrétegű műanyag cső átmérőjét (Ø14x2 - 20x2 lehet) és hosszát a helyszínen kell meghatározni és méretre vágni. Az „eutokónusz" csatlakozó gyors és korrekt kötést biztosít. A javító szett tartalmazza a termosztatikus radiátor szelepet és a visszatérő tartalék elzárót is. A szerelvények díszítő nikkel bevonatúak.

A MOFÉM ZRt. az átkötő csomagot 3/8", ½", ¾", 1"-os méretsorban forgalmazza.

Egycsöves átkötős rendszer

Ilyen rendszer esetén minden fűtőtestnél a régi radiátorszelepet termosztatikus szelepre kell cserélni amit ki kell egészíteni a költségmegosztó felszerelésével. A radiátorok cseréjére nincs szükség, ha az állapotuk azt indokolttá nem teszi.

Ebben az esetben a szerelést az nehezíti, hogy a leszerelt régi szelep helyett felszerelt termosztatikus szelep beépítési hossz az esetek többségében nem egyező. Erre a szerelési helyzetre két megoldást is kínál a MOFÉM ZRt. ha a javításra, cserére szoruló szelep a MOFÉM által a 70-80-as években gyártott „IDEÁL" típusú egyenes radiátorszelep. Ebben az esetben a felújítás úgy indul, hogy a szerelő a szelepből kitekeri a felsőrészt. A szerelő műszakilag felülvizsgálja a szelepet különös tekintettel a szelepülék állapotára. Ha a szelepülék állapota megfelelő betekeri a MOFÉM ZRt. által kifejlesztett speciális felsőrészt, és eredményül egy termosztatikus radiátorszelepet kapunk, amihez már csatlakoztatható is a fent említett érzékelő fej.
 

A felsőrészcsere lépései 


 

Ha a szerelő úgy ítéli meg, hogy a szelep vagy a szelepülék állapota olyan, hogy további felhasználása nem javasolt a szelepet ki kell cserélni. A MOFÉM ZRt. által kifejlesztett FVRI-N15 típusjelű szelep beépítési hossza azonos az „IDEÁL" típusú szelepével. A csere gyorsan elvégezhető. A szerelést gyorsítja, hogy az új szelep a régi szelepnél alkalmazott „kónuszos" toldat fogadására is alkalmas.

További hírek

Az Uponor újabb innovációja az energiatakarékosság jegyében
2013.01.24. 15:11Az Uponor újabb innovációja az energiatakarékosság jegyében

Jó hír a hőenergiatermelő berendezések üzemeltetőinek, különösen a biogáz vagy a gázmotoros üzemeknek, valamint a geotermikus energiát használó létesítményeknek, akiknek melegvizet kell...

Részletek
«« Vissza az előző oldalra

TermékkeresőÜgyfélkapuRegisztráció

Hírlevél9700 Szombathely, Sági u. 3.
Tel: 94/513-490
Fax: 94/513-498
developed by Webshark