Főoldal Építőanyag Épületgépészet Fürdőszoba-szaniter

Új öntanuló szobatermosztátok a Siemenstől

2009.01.27. 20:24
Új öntanuló szobatermosztátok a Siemenstől

Magyarország földrajzi adottságai miatt a téli időszakban közületi- és lakóépületeink fűtése komoly feladatot jelent mindannyiunk számára. A legegyszerűbb és legelterjedtebb fűtésszabályozási módszer a központi szobatermosztátról vezérelt hőtermelés és hőleadás, amikor a termosztátot a fűtött légtérbe, ún. referencia pontra kell elhelyezni.

 

 

Fűtési termosztátokból a hazai kereskedőknél különböző gyártók számos modellje közül lehet választani néhány ezertől, több tízezer forintos összegig. De vajon mi az igazán lényeges jellemző, amit mindenképpen figyelnünk kell e termék kiválasztásakor és mi az, ami miatt egy termék már valóban korszerűnek nevezhető?
A kulcsszó: az Öntanuló működés. Ez az a tudás, ami lényegi különbséget jelent a ?hagyományos kapcsoló" termosztátokhoz képest és valódi műszaki többletet kínálva külön kategóriát testesít meg a szobatermosztátok világában. Egy öntanuló szobatermosztát ugyanis már képes egy fűtési rendszer intelligens szabályozására, figyelembe véve a rendszer kialakításából adódó egyedi sajátosságokat, biztosítva ezzel a felhasználónak a tökéletesen pontos, komfortos és energiatakarékos rendszer működtetést.
Hogy mi is az öntanuló működés lényege, az egy egyszerű ábrán könnyen bemutatható (1. ábra).


A ?hagyományos kapcsoló termosztátok" csak a beállított hőfokot figyelik (nap jel) és - saját kapcsolási hiszterézisüknek megfelelően, (ált.?0,5?C) - ha a helyiség hőmérséklete ez alá a beállított érték alá csökken bekapcsolják a fűtést, ha ez fölé emelkedik, akkor pedig lekapcsolják azt. Azonban nem veszik figyelembe a fűtési rendszerek hőtehetetlenségét, amely nagyban befolyásolja a fűtött légtér hőmérséklet ingadozását. Hiába kapcsoljuk be a kazánunkat várva a kellemesen áradó hő azonnali megjelenését, miután a csövekben lévő víz, a csövek és radiátorok, valamint padlófűtési rendszereknél maga a padló szerkezete még hideg. Ilyenkor a kazánban előállított hő először ezeket kell hogy felfűtse és csak aztán tudja magát a helyiség levegőjét is fűteni. Ez a ?holt időszak" a kazán bekapcsolása utáni további aláhűlést eredményez. A fűtés lekapcsolásakor a csövekben, radiátorban stb. lévő meleg víz pedig még tovább fűti a levegőt, ami ekkor viszont túlfűtést okoz. Ezek az aláhűlések és túlfűtések az okozói a helyiség levegő hőmérséklet jelentősebb ingadozásának, melynek mértéke az épület és a fűtési rendszer fizikai jellemzőinek, kialakításának függ-vénye. A rendszerek hőtehetetlensége következtében egy ?hagyományos kapcsoló" termosztáttal szabályozva a fűtést (pl. s RDD10.1, RAA20) teljesen természetes jelenség az akár 2...5?C-os helyiség hőmérséklet ingadozás.

 

Hogy miben más egy s REV... öntanuló szobatermosztát?
Ezek a korszerű szabályozók (merthogy itt már inkább szabályozókról kell beszélnünk mint termosztátokról) a beépített mikro számítógépük segítsé-gével folyamatosan mérik, ellenőrzik a helyiség levegő hőmérsékletének válto-zását, kiszámítják a szükséges beavat-kozások mértékét egy beprogramozott algoritmus szerint (PID ill. PI) és megváltoztatják a fűtés indításának és leállításának időpontjait, egyre kisebbre csökkentve a túlfűtések és aláhűlések mértékét. Ezt a mérést / beavatkozást pedig ciklikusan és folyamatosan vég-zik, biztosítva ezzel mindig a tökéletes és pillanatnyi rendszeradottságokhoz leginkább illő szabályozási jelleget (2. ábra). Az eredmény pedig tökéletesen pontos hőfoktartás, ami nemcsak sokkal komfortosabb fűtési jelleget biztosít, hanem energiát és ezáltal pénzt is megtakarít a felhasználónak.


Hogyan függ össze a pontosság és az energiatakarékosság?
Az Európai Unióban működő eu.bac nevű szervezet - mely kiemelten foglalkozik az ener-gia politika területével - számos kutatása közül az egyik legfontosabb éppen azt vizsgálta, hogy milyen szoros a kapcsolat a szabályozás pontossága és a felhasznált energia mennyisége között. Az eredmény: a szabályozás pontossága meghatározó jelentőségű az energiafelhasználás szempontjából, és többek közt ennek a kutatásnak az eredménye az a határozat is, mely a radiátoros fűtési rendszerek esetében legfeljebb 1,4K-es helyiséghőmérséklet ingadozást enged meg. Gázfűtés esetében például, csak 0,2K-es ingadozást megengedve az energia megtakarítás 6..10%. lehet egy rosszabbul szabályozott (2K ingadozású) rendszerhez képest. A pontosság tehát meghatározó jellemzője kell hogy legyen termosztátunknak.
A SIEMENS egyedülállóan széles szobatermosztát választékában már évek óta elérhetők az öntanuló szabályozási jelleget kínáló modellek, melyek egységesen REV... betűjelzéssel kezdődnek, akár a jól megszokott nyomógombos kezelésű modelleket, akár a kuriózumnak számító érintőképernyős kiviteleket nézzük. Miután a REV.. érintőképernyős, öntanuló szobatermosztátok továbbra is unikumnak számítanak a piacon kielégítve a legmagasabb szintű elvárásokat is, a továbbiakban is változatlanul rendelhetők a megszokott cikkszámokon. Hogy a nyomógombos termékek piacán is új etalont állítson, a SIEMENS 2008 augusztusában bemutatta új REV.. nyomógombos szobater-mosztátjait, melyek még felhasználóbarátabb kialakítással, számos új kényelmi funkcióval jó eséllyel törnek a közkedvelt elődök babérjaira.
Az új REV.. modellek legfontosabb új jellemzői a következők:
Természetesen az új REV.. modellek minden tekintetben biztosítják az eddigi készülékek műszaki paramétereit:

- Öntanuló PID ill.PI szabályozás (aminek finomsága 4 fokozatban állítható)
- ?0,2?C-os pontosságú mérés, beállítás  illetve kijelzés,
- 3 különböző felfűtési hőmérséklet 1 napon belül,
- Hűtés vagy fűtés vezérlés (egyes modelleknél)
- Számos extra funkció (szabadság program, hőmérő kalibrálás, felfűtés optimalizálás, party funkció, szivattyú járatás, stb.)
- Vezeték nélküli megoldás (RF)
- Stb.

 

 

Az új modellek már rendelhetők a kereskedőknél, és jó hír, hogy a számos új funkcióval kiegészülve sem kerülnek többe, mint azonos tudású elődeik.
A lehetőség tehát adott: Ha valaki szeretne minimális ráfordítással lényegesen korszerűbben működő fűtést otthonában, irodájában és a fűtésszámláját is örömmel csökkentené, itt az alkalom, hogy egy szobatermosztát cserével elvégezze azt. A készülék felszerelése gyerekjáték, a programozást akár a kedvenc fotelunkban ülve elvégezhetjük, hogy aztán a termosztátot a helyére téve élvezhessük a tökéletes fűtési komfortot.


Várföldi Róbert
SIEMENS Zrt.
SBT/HVP Épületgépészeti
Termék üzletág
Bővebben: www.siemens.hu/sbt

További hírek

Öko-turista központ épült Oszkón UPONOR
2014.02.10. 09:29Öko-turista központ épült Oszkón UPONOR

Mint minden magyar helység, Oszkó is igyekszik kihasználni a lehetőségeit a turizmus fejlesztése érdekében. Mivel a község főképpen szőlő-termeléssel foglalkozik, fokozott figyelmet fordítanak a...

Részletek
Uponor visszatérő hőmérséklet-korlátozó szelep alkalmazása.
2013.11.13. 11:39Uponor visszatérő hőmérséklet-korlátozó szelep alkalmazása.

Hogyan lehet egy radiátoros fűtésre egy kis felületű padlófűtést csatlakoztatni? avagy az Uponor visszatérő hőmérséklet-korlátozó szelep alkalmazása.

Részletek
Uponor PE-Xa a professzionális megoldás
2012.03.02. 12:35Uponor PE-Xa a professzionális megoldás

Az Uponor több mint 40 éves innovációja

Részletek
Új termék az Uponornál:
2011.12.05. 08:48Új termék az Uponornál:

Uponor C-46 climate controller hőtermelő oldali szabályozó–minden szobában kellemes közérzet

Részletek
«« Vissza az előző oldalra

Termékkereső



Ügyfélkapu



Regisztráció

Hírlevél



9700 Szombathely, Sági u. 3.
Tel: 94/513-490
Fax: 94/513-498
developed by Webshark